Saya adalah.......

seorang yang suka melabur.. (and melancong) ... pelaburan tu hopefully dua2la duniawi dan akhirat... harapan blog ni sebagai luahan rasa dan sama2 kongsi pengalaman sedikit sebanyak dgn kengkawan cyberspace.. & hopefully meninggikan lagi ekuiti kaum melayu (lagila takuts tgk kalu DEB dihapuskan)...

Kekalau nak book
Tiara Beach Resort (TBR) Port Dickson - Hana (013-291 9163) ngan Homestay Kuala Terengganu kat Kuala Ibai - Peruzz (012 - 986 3732 / 013 - 950 2782) ... sms la yek if call tak terjawab... :)

Wednesday, July 7, 2010

Pinjaman Overlapping Bank Rakyat - Biro Angkasa

Hmmm... kurang keja sket pagi ni akhirnye so dapat le den call org Bank Rakyat Terengganu... (Tel: 09 - 630 9989).. sebabnye dengar interest dah kurang dari setahun lepas so ape salahnye menyibuk tanya eh... rupa2nye senang buat pinjaman overlapping ni...

Sebenornye saya just nak try kurangkan interst.. tapi lain plak yang dipromote oleh pegawai bank .. yekle... dia punya KPI pun nak manaikkan % pinjaman tahunan.. antara yang dipromote:-

1) Kalu nak overlapping... amount ke 2 mesti lebih tinggi dari amount pertama.. skrg dah max limit RM200K berbanding a year ago RM150K...
2) Max interest dulu saya pinjam dalam 5.85% untuk 15 tahun skrg dah max 5.2% untuk 20 tahun atau as low as 3.2% (bergantung pada tenure)
3) Cara nak buat overlapping amat senang bagi kakitangan kerajaan melalui Biro Angkasa.. macam suruh buat jekk...
i) Bagi 2 copy salinan gaji terkini yang disahkan oleh majikan; dan
ii) 2 salinan IC
iii) Bawak la kat cawangan Bank Rakyat yang terdekat....

Huhuhuhu.. patutla Bank Rakyat dividen power.. mengggalakkan hutang berterusan.... ahaks :P

8 comments:

  1. btul, berbaloi overlapping. tp peminjam kene laa manfaatkan duit tu

    ReplyDelete
  2. betui betui betui.. jangan buat joli plak...

    tapi untuk kakitangan kerajaan .. but ideally should be ...

    Step 1: beli rumah lelong banyak2 til max pinjaman bank swasta... bila pasif income dah ok,... step 2)beli rumah yg ok guna pinjaman kerajaan .. cz pinjaman kerajaan slagi slip gaji bersih dia still boleh guna se max mungkin dan
    dan balance2 baru la buat pinjaman perumahan....

    hehehe.. saya jek terbalik kut.. alasannye still.. standby duit nak tebus tanah lelong mak :(

    ReplyDelete
  3. bestnya kalau loan rumah pun boleh overlapping.. cukup 5 thn pinjam, rekod bayar baik, dier offer loan utk rumah seterusnya pulak..

    ReplyDelete
  4. hmm betui gak.. idea yg bernas.. walhal loan rumah la kira antara yg secure.. tak bayar kena lelong.. untung jugak bank..

    ini idak.. loan yg tak mendatangkan hasil dipermudahkan eg keta huhuhuhuhuhu.. ishkkk.. kena anjakan paradigma la bankers :P

    ReplyDelete
  5. saya dah pinjam 50k...kat bank rakyat....tuk bapak saya....so saya x pinjam apa2 ....nak overlap leh kan cam ner erk

    ReplyDelete
  6. waNz.. try tanya bank yg nama atas pinjaman tu nama sapa.. kalu nama WanZ boleh jek mintak nak overlap... kalu bukan nama WanZ pun, kalu dia tgk berkelayakkan, rasa no hal kalu WanZ nk pinjam aka persenol loan baru:)

    ReplyDelete
  7. den lagi la pelik wat overlap ni..sblom ni den wat rm80k n da bayar 9bulan rm772. tp bila wat overlap, knapa mula blik tahunnya?? xda pulangan blik pon, so xkn la burn semua? klu dapat separuh pon jadi la, ni habis xda apa yg den dapek.. musykil ni...

    ReplyDelete
  8. nak tanye. saye dh wat pinjaman 30 k taun lepas. lom genap stgah taun pun bayar. n skrg saye ingt nak wat overlap 50k, mksud nya nak mbil 20k baki lepas ptg hutang lama. blh ke?? tak faham nie camna prosedurnya..

    ReplyDelete