Saya adalah.......

seorang yang suka melabur.. (and melancong) ... pelaburan tu hopefully dua2la duniawi dan akhirat... harapan blog ni sebagai luahan rasa dan sama2 kongsi pengalaman sedikit sebanyak dgn kengkawan cyberspace.. & hopefully meninggikan lagi ekuiti kaum melayu (lagila takuts tgk kalu DEB dihapuskan)...

Kekalau nak book
Tiara Beach Resort (TBR) Port Dickson - Hana (013-291 9163) ngan Homestay Kuala Terengganu kat Kuala Ibai - Peruzz (012 - 986 3732 / 013 - 950 2782) ... sms la yek if call tak terjawab... :)

Sunday, March 7, 2010

Homestay Kuala Ibai, Kuala Terengganu

Wah happynye cz homestay JV ngan lain2 rakan2 investors dah on.. bolehle diwar2kan kat sapa2 mau holiday nih...

Yg bestnye homestay ni... dok ramai2 pun takdok orang nak ngomplen... mau beli pasar malam makan pun.. takde le receptionist dok jeling2... dah le tu nak makan breakfast pun takdok la kena catu... huhuhuhu.. yg mau jimat lagi... ade BBQ set ngan periuk nasik tu.. jimat lagila one dinner kos.. boleh lepak2 makan ikan bakar BBQ sendiri sambil menghirup kenyamanan udara segar hutan nipas sebelah rumahhh jek.. pehhh best....

Bilik Tido Master...

Bilik Tido No. 2.. haa.. yg ni mesti bebudak suka ni.. kalu my son dia buat trampolin.. lompat sana punya katil pastu gostan sini punya katil plak... ;P

Bilik Tido 3.. ade lagi tilam boleh tarik2 kalu tak cukup..


Ruang makan... 6 orang boleh dok makan tu.. nak ala2 kampung boleh jugak.. style selerak gitew..

Ruang makan dari sisi berlainan...

Huhuhu.. gambo kipas cz cantik la plak tengok siling dia bau cat lagi.. aircon pun ade yekkkk....

Rumah dari bahagian tepi.. sebelah tu jek pokok2 Nipah.. nanti akan ade pakej jugak untuk sesi snorkeling ke pulau berdekatan.. pehhhh....

Dapuq.. haaa... ade lagi cerek letrik ngan periuk nasikk... jimat2... bawak beras sekilo wat makan malam... nanti ade lagi pakej BBQ.. so satu malam wat BBQ nite.. esokkan ikan yg tak abis tu masak nasi goreng wat breakfasttt.. jimaatttt.. kalu malas plak... dekat2 tu ade le Restoren Bawah Jambatan dekat Qurata yg mmg tak mahal sangat (sy bawak org KL dalam 5 orang yg jenis melantak tu.. RM70 lebih kurang campur ikan bakar.. sotong... nasi.. air buah.. satey.. pehhhh.. siutt bestttt)...

Ruang Tamu.. boleh lepak2 lepas abis shopping.. Nor Arfa batik dekat.. Pasar Payang pun dekat.. kalu famili ramai... beli toto kat Pasar Payang.. hampar jek situ.. duit balance tu .. kita shoppping batik lagiiiii hehehhehehe..

Bilik Mandi... air panas tu.. :P

Hehehehe.. syioookkkk.. and ok la for me pun murah bangat...

Hotel kat sini yang standard skit mmg mahalla.. yg gomen punya rate pun... Primula wing lama RM160.. Felda Residence RM170... Primula wing baru RM200.... ni satu homestay ade 3 bilik... masukla sapa2 pun.. kalu ade 2 famili pun.. boleh share2 bayar.. lagi la jimat gilosss...

So... sapa2 berminat.. sila hubungi En. Fairuz aka Peruzz kita at 012-9863732 atau 013-9502782... sewanya plak....

a. Waktu biasa: RM150 semalam
b. Waktu puncak (hujung minggu, cuti sekolah dan cuti umum): RM180 semalam


Lain2 info...

Lokasi dia kat Chendering Kuala Terengganu, yang terkenal dengan kilang batik Noor Arfa Batek serta pusat pameran Kraftangan Malaysia...

Dekat2 sini jugak ade Mydin Kuala Ibai kalu le tertinggal berus gigi ke.. nak beli roti ke.. kalu malas masak.. kat Mydin tu ade jugak tempat Nasi Dagang besttt.. ;P

2. Tempat Menarik termasukla:

a. Masjid Terapung Kuala ibai: kira-kira 1 km
b. Bandaraya Kuala Terengganu: kira-kira 2 km
c. Pantai Batu Burok: kira-kira 4 km
d. Jeti Marang ke Pulau Kapas, Pulau Redang dan Pulau Perhentian: kira-kira 5 km
e. Pasar Besar Payang: kira-kira 2.5 km
f. Muzium Losong: kira-kira 3.5 km
g. Taman Warisan Islam (Masjid Kristal Pulau Wan Man): kira-kira 8 km
h. Pulau Duyung: kira-kira 8 km
i. Kawasan perusahaan keropok Losong: kira-kira 15 km

Kemudahan yang terdapat di sini adalah:
a. Kedai makan (hmm ade Kedai Makan Nasik Herba LINK!... Restoren Ikan Bakar Bawah Jambatan.. yummy)

Donno why tapi saya suka sup herba nih.. ala2 mushroom sup skit.. nyum nyum ..

b. Kedai runcit
c. Mesin ATM CIMB
d. Stesen minyak Petronas
e. Masjid
f. Pasaraya Mydin
g. Klinik

4. Jenis Homestay

Sebuah unit semiD dengan spesifikasi berikut:
a. Tiga (3) buah bilik tidur
b. Dua (2) buah bilik air
c. Dua (2) ruang tamu
d. Satu (1) ruang dapur
e. Satu (1) ruang makan

5. Kelengkapan Rumah yang disediakan adalah seperti berikut:
a. Ruang tamu
- Set sofa
- Meja kopi
- Tikar kayu atau karpet
- Set TV

b. Ruang Dapur (ok la jimat boleh masakkk.. duit boleh wat shoppingggg)
- Gas memasak
- Peti ais
- Set pinggan mangkuk, cawan, gelas, mug, teko dan jug
- Peralatan memasak ringkas
- Cuttlery.

c. Ruang Makan
- Set meja makan enam (6) orang.

d. Bilik Tidur
- Queen size bed untuk bilik tidur utama
- Dua (2) katil bujang bagi setiap bilik tidur lain
- Bantal, cadar dan selimut di setiap bilik.

e. Bilik Air
- Tiga (3) helai tuala
- Sabun mandi dan syampu

6. Kelengkapan Tambahan
Halaman rumah dilengkapi dengan
a. Satu (1) set BBQ
b. Satu (1) set meja makan dan
c. Satu (1) set kerusi bench (outdoor garden table).

Homestay ini terletak bersebelahan dengan pokok paya nipah bagi menggamit suasana natural, nyaman dan harmoni. Paya nipah ini adalah kuala Sungai Ibai dan mempunyai akses air hingga ke pantai. Jarak tambatan bot di kuala hanya beberapa meter dari homestay ini.

Lain2 attractions:

ni makan seafood kat pantai kelulut time perasmian pejabat wilayah ari tu.. 20 orang plus RM300 .. boss belanja.. siut siap tak abis makannnn..... LINK!

2-2 baju (yg pink & hijau) tu dah selamat dijual balik kat kengkawan HQ.. boleh dapat sehingga RM60 selai .. jual kat KL RM70.. tu harga kengkawan la.. if dok tambah RM10 lagi sehelai hehehehe ;P ... LINK!
Ni.. kat restoren bawah jambatan ... sebelah sungai.. huhuhu nyamannnn....

Kerepok Lekor Losong... yummyyyy..... LINK!

Huhuhu boring makan2.. why not bagi anak2 berlagak jadi Ultraman aka my Kimi kat Taman Temadun Islam.. best jugak actually.. lotih jugak la nak jalan but best la jugak.. ade theatherette... replika masjid2 seluruh dunia.. bila lotih2 boleh la p makan kat cafe dia sambil bagi anak2 main2 kat taman dia... More? LINK!

Lagi gambar2 menarik sekeliling Terengganu maybe boleh refer to this blog.. yang saya pun baru jumpa.. (sebab cari gambar nasi herba mushroom sup tuu.. tengok pon lapar)... Postcard From Malaysia.. LINK! .. ni plak the specific link on nasi herba.. lapar je tengok.. LINK!!

Selamat Berholiday ;)

26 comments:

  1. Uihh telur penyu tu.. bahaya kalau rakan cop nampak ni..

    ReplyDelete
  2. hahaha.. hari tu post kat FB siap kena bashing kengkawan yang berjiwa WWF hehehehe ;P

    ReplyDelete
  3. wahh..nnti sy rekomen kat kawan2 opis ya kak ojah..
    cam sy ngan wife jaa..xleh diskaun kaa...heee

    ReplyDelete
  4. hahaha itu boleh kautim ngan peruzz.. ade lagi diskaun ke kalu guna sebilik master bedroom jek.. hahahaha ;)

    ReplyDelete
  5. hehehe...insyallah kalo ada rezeki bulan 6 ni nak g jalang2 ganu...kak ojah kalo tau ada package yg best p pulau perhentian..infom laa..tuk 2org saja...
    shahrulsulaiman@gmail.com

    ReplyDelete
  6. insyaallah.. nanti akak teropong eh ;)

    ReplyDelete
  7. woow... kak ojah aka boss besau...pawer la iklan ni.. complete...teknik gambar n penceritaan yg menarik.. i like...syabas.. mere bete.. inspektor ojah.. haha..ngarut jerk aku..

    palie..kalo lebih satu malam.. ade diskaun.. kawan2 punye.. mesti leh kasik harga baik punyeerr.. hehe....ape2.. leh kontek sama sayyerr k

    wow.. telur penyu tuh..
    br ni.. trainer saya makan telur penyu @Kota Kinabalu.. rm50 for 17bijik.rebus dalam bilik otel..saya tak lalu makan (kesian @penyu).. hehe

    .. peruzz ..

    ReplyDelete
  8. orait mr peruzz...insyaallah sy kontek nnti kalau jadi p ganu

    ReplyDelete
  9. wow..menarik Homestay@Chendering nie...mana mau dapat semi-d ngan rege tue..biasa kat Kuala Ibai banyak homestay rumah intermediate..takde laman...

    thanks Ojah aka Boss Besau untuk olahan info serta grafik yg menarik...:)

    ReplyDelete
  10. hehehe... yg semua tu pengalaman ma.. aku pun suka dok homestay.. ni skrg bawak mak ni.. slalu bilik hotel mmg kali dua la.. mahal gilos...

    yg pengalaman kena jeling receptionist tu plak masa pakat2 borong nasi krabu kota bharu naik hotel huhuhuhuhuhu....

    soooo... jom jom holiday 'ganu.. perghhh best.. nanti time candat sotong.. kita wat promo kumpulan mencandat sotong plak ;)

    ReplyDelete
  11. huhuhhu peruzz.. ade gaya awak jadi hero filem hindustan tu hehehehe ;P

    ReplyDelete
  12. alamak.. gambar telur penyu tu mmg tak sedap ati la tengok. tak elok promote org makan telur penyu, even WWF mmg tgh usahakan buat law utk ban penjualan telur penyu.

    *** saya pun berjiwa WWF gak. sama2 sign petition utk law ni. huhuhu

    ReplyDelete
  13. bukan telur penyu dah di ban kan ke?

    Menurut kajian bertajuk “Penggunaan Telur Penyu Marin dan Dagangan di Malaysia”, permintaan telur penyu di Terengganu semakin meningkat dan ia dijual secara meluas di pasar-pasar dengan 91 peratus telur-telur bersumber dari Pasar Payang di Kuala Terengganu

    saje nak bagi panas...hehehe. Kalau dah minat pun, jgn mkn sangat.

    hr tu kecoh, telur biawak haram, kenapa telur penyu halal ?

    p/s: boleh dah tukar address blog saya kat link tu,bukan blogspot lagi.

    ReplyDelete
  14. yg dah di ban tu setahu saya tak menyeluruh. di sabah, ia di ban sepenuhnya tp di terengganu hanya telur penyu belimbing sahaja yg di ban. telur penyu species lain belum di ban malah dijual secara terbuka.
    boleh baca
    http://www.jphpk.gov.my/Malay/berita/Apr08%2017a.htm

    jumlah penyu turun medadak. 500K setahun dijangka mati di seluruh dunia.

    *** huhuhu.. saya sangat terkesan dgn kempen penyu ni menyebabkan last sem buat topic ni utk assignment english presentation saya.

    ReplyDelete
  15. Huhuhuu.. sori my WWF frens.. lambat nk reply.. asyik g KB jek.. this time program Mukhriz plak.. merasa la dok atas pentas belakang 2nd big boss ;P

    Pahamm.... maybe I am not sensitive being a 'Ganuan and consuming " .. " is a norm tapi betuila I shouldn't promote that to others...

    So... editing the pic and putting Ultraman Kimi at TTI instead... Thousand of Apologies!

    ReplyDelete
  16. ooo patut pun tak bergerak blog tu Master Bri... changed already ;)

    ReplyDelete
  17. ok terima kasih ojah..
    how nice of you

    ReplyDelete
  18. amcam kak..laki ke nege homestay.. hehe

    ..peruzz..

    ReplyDelete
  19. apa nama homestay ni??klu nak dok 4hari 3mlm xleh nego ker??

    ReplyDelete
  20. kak ojah, sesuai tak kalo umah teres kat kwsan perumahan wat homestay. kot kalu ade rege muroh nok gok cari sebutir suruh k ojah manage :)

    ReplyDelete
  21. anonymous.. sori dok perasan mesej la.. kalu nak nego.. sms mr peruzz kita or akak sendiri at 013-9511981 ... bukan apa.. kengkadang akak bzs meeting... x terjwb plak phone tue...

    umah teres kalu kawasan berdekatan bandar eg kuala ibai, bandar itself rasanya ok tapi kena promo besar2an la.. hehehe management tu mr peruzz yg pawer.. akak promote pandai la.. hahahaha apepe pun boleh diskas :)

    ReplyDelete
  22. ni dekat dgn pantai ker?

    ReplyDelete
  23. x.. dia dekat kuala.. sori la tak jawab kengkadang tak perasan org msg ni.. nk jawapan sms jek 0139511981... :)

    ReplyDelete
  24. jom jom.. cuti sekolah nak dekat ni.. mai la cuti-cuti malaysiaaaaa...

    kekalau nak book Tiara Beach Resort (TBR) Port Dickson - Hana (013-291 9163) ngan Homestay Kuala Terengganu kat Kuala Ibai - Peruzz (012 - 986 3732 / 013 - 950 2782) ... sms la yek if call tak terjawab... :)

    ReplyDelete
  25. Untuk tempahan, sila ke blog khusus homestay ni http://www.singohlu.com

    ReplyDelete